Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Activiteiten Elders Links
Activiteitenarchief

24-02-2013 - De Toekomst van de Herinnering

Een lezing van Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de naoorlogse geschiedenis van het Herinneringscentrum. Kern van zijn verhaal is de vraag hoe in de toekomst de herinnering aan de tweede wereldoorlog bewaard kan blijven. Hij zal aan de hand van voorbeelden duidelijk maken hoe de opvattingen over het herdenken veranderd zijn in de loop der jaren.

Na 1945 wil men het liefst alles vergeten. Pas na "Ondergang", het indringende boek van Presser over de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, komt er meer aandacht voor wat er met de Joden gebeurde. Alle barakken in Westerbork waren inmiddels afgebroken en verkocht. De sterrenwacht wilde toen graag het hele terrein gebruiken. Op het laatste moment komt men tot bezinning. Er komt een monument en het kampterrein wordt voorzien van informatie over het verleden. Later wordt het herinneringscentrum gebouwd, dat inmiddels ook al weer twee keer is uitgebreid.

Over hoe men in de toekomst met de herinnering verder zal gaan zullen we horen van Dirk Mulder.

Dirk Mulder