Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Activiteiten Elders Links
Activiteitenarchief

27-10-2013
Lezing door Manja Pach en muziek van Frits Grimmelikhuizen

De titel van de lezing is: Waarom herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend houden?
Over Etty Hillesum en Kamp Westerbork.

Manja en haar echtgenoot Frits hebben zich ingezet om de herinnering aan Etty Hillesum te bewaren. Deze vrouw stierf in 1943 in Auschwitz, maar heeft door haar nagelaten dagboek tot op de dag van vandaag voor veel mensen grote betekenis.

Inmiddels hebben Manja en Frits in de oude synagoge van Deventer een Etty Hillesum Centrum gevestigd. Ook heeft Manja aan de wieg gestaan van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Manja zal in haar verhaal ingaan op de vraag waarom het belangrijk is de herinnering aan de oorlogsgeschiedenis te bewaren. Lang heeft men immers gedacht dat er nu wel genoeg herdacht is. Nu echter blijkt het tegendeel. Er gaat juist veel inspiratie uit van dagboeken van omgekomen mensen zoals Etty hillesum. Ook het aantal bezoekers aan voormalig Kamp Westerbork neemt nog steeds toe.