Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Activiteiten Elders Links Stolpersteine
Activiteitenarchief

23-02-2014 - Joodse werkkampen in Drenthe

Deze middag hield Guido Abuys een lezing over Joodse werkkampen. Guido Abuys is conservator in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De laatste jaren houdt hij zich intensief bezig met de geschiedenis van deze "vergeten werkkampen".

De werkkampen waren vóór de oorlog gebouwd in het kader van de werkverschaffing. Werkelozen uit het hele land werden gedwongen om hier te werken. Weigering betekende verlies van de "steun" De omstandigheden waaronder dit werk verricht werd waren slecht.

Vanaf 1940 werden de werkelozen uit de werkkampen verplicht in Duitsland te gaan werken: de Arbeitseinsatz. De Duitsers gingen nu Joodse mannen oproepen om de arbeid van hun niet Joodse voorgangers over te nemen. De bedoeling was om de indruk te wekken dat het ging om werken in Nederland. Voor argeloze mensen leek dit minder bedreigend dan werken in Duitsland.

Achteraf gezien blijken de werkkampen een voorstadium van kamp Westerbork geweest te zijn. Had men de mannen eenmaal in zo'n kamp dan was het later makkelijker om ze naar Westerbork te deporteren. Bij razzia's kon men later de thuis achtergebleven vrouwen en kinderen makkelijker oppakken zonder verzet van de mannen. Sommigen zijn maar één dag in zo'n kamp geweest en daarna naar Westerbork overgebracht. Het werkkamp was een geraffineerde misleiding van de Duitsers

Ook het naoorlogse gebruik van de barakken kwam aan de orde, evenals de pogingen om iets van de werkkampen voor het nageslacht te bewaren.

Barakken in Kamp Westerbork.