Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Activiteiten Elders Links Stolpersteine
Activiteitenarchief

30-03-2014 - 'Klets in de Sjoel'

Klezmergroep 'Klets' uit Zuidwolde geeft een bijzondere voorstelling in de synagoge aan de Julianastraat in Emmen. De groep bestaat uit 9 mensen die een wervelend optreden verzorgen van muziek met een lach en een traan. Men zingt, maar speelt ook op een groot aantal verschillende instrumenten; trombone, tuba, cello, viool, klarinet, drums, accordeon en blokfluit. Hun motto is "Niet kletsen maar klezzen".

Deze middag vertellen zij, samen met de bekende Drentse schrijver Jan Veenstra, het muzikaal verhaal "Bram de Jood, kiepkerel aan de Reest":

Abraham Tanenbaum, een Joodse marskramer vlucht eind negentiende eeuw voor het opkomende antisemitisme uit Oost-Polen naar Westfalen. Van hieruit trekt hij mee met de hannekemaaiers naar Nederland. Handel ligt hem beter en hij besluit in onze regio te blijven en de kost als kiepkerel te verdienen. Met het 'pak' op de rug reist hij rond in Twente en Drenthe en verkoopt textiel. Bram verovert met zijn charme de vrouwenharten, maar weet met zijn verhalen ook de mannen aan zich te binden. Uiteindelijk komt hij in een herfststorm om bij het riviertje de Reest.

De voorstelling is een aaneenschakeling van liedjes en verhaalfragmenten.

Klezmergroep 'Klets' uit Zuidwolde.