Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Stolpersteine ANBI Links
Activiteitenarchief

13-12-2015 - Viering van het Chanoeka-feest

We vieren Chanoeka, het feest van het licht, in de synagoge! Margot Maynard leidt de bijeenkomst.

Chanoeka is een vrolijk feest waarin joodse mensen de herinwijding vieren van de Tempel van Jeruzalem in 164 v. Chr door Jehuda haMaccabi. Het feest duurt 8 dagen.
Volgens de overlevering was er slechts één kruikje koosjere olie voorradig om de menora, de 7-armige kandelaar, te laten branden tijdens de reiniging van de Tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was gemaakt en schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen - de tijd die nodig was om nieuwe olie te krijgen - brandend te houden.


De eerste dag van dit feest begint na zonsondergang van de 24e dag van de joodse maand Kislev. Dit jaar valt dat op 6 december. Op 13 december is de laatste dag van Chanoeka.

Hoe vieren wij dit feestje? We steken kaarsen aan, eten latkes (een soort van rosti) en sufganiyot (israelische donuts), we spelen dreidle, en we gaan zingen en dansen. Een feest voor alle leeftijden!

Margot Maynard is een Amerikaanse liberale Joodse lerares. Zij volgde een opleiding als rabbijn bij Hebrew Union College - Jewish Institute of Religion, eerst in Jeruzalem en daarna in Cincinnati, Ohio in de VS. Zij werkte bij diverse Joodse gemeentes en was gedurende 10 jaar de Rabbinic Assistant voor Temple Beth Israel in Sharon, PA (een Reform Joodse gemeente van 200 gezinnen). In Nederland werkte ze als Joodse lerares en organiseerde verschillende activiteiten voor ouders en kinderen.