Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Stolpersteine ANBI Links
Activiteitenarchief

14-02-2016
De Oranjes in Nederland en hun relatie met de Joden

Lezing door dr. Bart Wallet.

Doorgewinterde Oranjeklanten, zo staan de Nederlandse Joden bekend. In tal van brochures, liederen en synagogediensten is de nauwe band tussen het Huis van Oranje en de Nederlandse Joden bezongen en uitgedragen. Maar hoe was in de loop van vier eeuwen die relatie tussen de Oranjes en de Nederlandse Joden nu eigenlijk echt? Waar ligt de bron van de Joodse Oranjeliefde? Deze lezing zal via de invalshoek van de Joodse Oranjeliefde een nieuw beeld geven van de geschiedenis van de Nederlandse Joden.

Dr. Bart Wallet is historicus verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en gespecialiseerd in Joodse geschiedenis. Hij publiceerde tal van boeken op dit terrein, recent onder meer Zeeburg: geschiedenis van een Joodse begraafplaats 1714-2014 (Hilversum 2014) en Canon van 700 jaar Joods Nederland (Rijswijk 2015). Momenteel doet hij onderzoek naar de relaties tussen de Oranjes en de Joden.