Davidsster

Synagoge Emmen - Stichting Sjemmesj

sierlijntje Welkom Eerstvolgende Activiteit Activiteitenprogramma Synagoge Emmen Slachtoffers Holocaust Stichting Sjemmesj Contact Joodse Feestdagen Alefbet Activiteitenarchief Stolpersteine ANBI Links
Activiteitenarchief

09-10-2016 - Start cultureel seizoen omlijst door duo NIHZ

Start van het culturele seizoen 2016/17 in de Synagoge met een bijzondere bijeenkomst. Dankzij ondersteuning van het RABO-Stimuleringsfonds en de gemeente Emmen hebben we een mooie museale vitrine kunnen kopen waar o.a. het uit 1665 daterende boek 'Over de oude geschiedenis der Joden' veilig in tentoongesteld kan worden.
Ook onderging de entree een metamorfose.

Het duo NIHZ (Niet In Het Zwart) zal de middag muzikaal omlijsten. Dit duo bestaat uit Sanna van Elst (blokfluiten en zang) en Bobby Rootveld (gitaren en zang). Zij brengen de Westerborkserenade ten gehore met liederen van Johnny & Jones afgewisseld met het werk Shir Hashirim van Gianmartino Maria Durighello.

Johnny & Jones waren het meest populaire zangduo voor de tweede wereldoorlog. Beide musici waren Joods en hun teksten geven een sterk tijdsbeeld weer. In de oorlog kwamen Johnny & Jones in Westerbork terecht alwaar ze liedjes over het kamp componeerden zoals De Westerbork Serenade en Wij Sloopen Met Muziek.

Shir Hashirim werd gecomponeerd in 2015 voor Duo NIHZ. Shir Hashirim is gebaseerd op het Hooglied in het Oude Testament. Deze muziek komt in verschillende varianten te voorschijn: van Synagogaal-achtige melodieën tot minimal music, renaissance en klezmer-varianten.